Hoe zorg je dat je hond komt als je roept?

Misschien herken je het wel. Je staat in het park en je moet naar huis, maar je hond komt niet.

Het commando ‘hier’ is voor veel mensen één van de uitdagende commando’s om je hond te leren. Simpelweg komt dit vaak doordat er buiten zo veel leuks is voor jouw hond om zich mee te vermaken en af te leiden. Hij/zij ziet misschien een gezellig hondenmaatje, ruikt lekkere geurtjes of een andere afleiding.

Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw hond wél graag bij je komt? ondanks alle afleidingen van buiten?
Hier onder vind je een paar belangrijke tips:

1) Trainen, trainen en nog eens trainen –
Om er voor te zorgen dat je hond graag bij je komt als je hem roept (ondanks de leuke afleiding) is het belangrijk dat jij je hond leert dat bij jou komen een feestje is. Dit kun je bereiken door tijdens je wandelingen veel te oefenen en je hond altijd te belonen als hij bij je komt.

2) Roep je hond ook als het niet nodig is –
Om de aandacht van je hond er bij te houden en je commando te versterken, is het nuttig om je hond ook tijdens de wandeling te roepen zonder dat het nodig is. Je houd zo meer contact met je hond, leert hem dat geroepen worden niet per se betekent dat het tijd is om naar huis te gaan en is voor jezelf een goede oefening wanneer je het beste je hond kan roepen.

3) Voorkom onnodig herhaling van je commando’s –
Om er voor te zorgen dat je opnieuw getrainde hier commando niet verwaterd, is het van belang je commando niet onnodig te herhalen. Heb je een keer geroepen en je hond reageert niet? Ga dan niet eindeloos door. Het zal je training niet ten goede komen en het commando krijgt zo voor jouw hond weinig waarde. Probeer je hond te motiveren met andere enthousiaste geluiden, ren de andere kant op of verstop je achter een boom (zorg wel dat je jouw hond kan blijven zien). Komt de hond toch nog bij je? Beloon hem dan.

4) Wordt nooit boos op je hond omdat hij niet luisterde –
Ik begrijp de frustratie die voort kan komen uit het niet komen wanneer de hond geroepen wordt. Misschien heb je wel haast of lijkt het onmogelijk om de hond bij je te krijgen. Toch is het erg belangrijk om niet boos te worden op jouw hond. Waarom niet? Omdat je hond dan gauw de keuze zal maken om helemaal niet meer te komen (buiten los van de lijn is immers veel leuker dan naar de baas als ie boos is). Wanneer het een feestje is om bij je te komen, zal de hond dit graag doen.

5) Ga naar je hond toe i.p.v. andersom –
Komt je hond echt niet? Herhaal je commando dan niet (tip 3). Je kunt er ook voor kiezen om naar je hond toe te lopen en hem aan te lijnen. Let op! Beloon je hond voor het aanlijnen of laat hem vanaf een metertje naar je toe komen en beloon hem dan. Je wilt voorkomen dat je naar je hond gaat ‘graaien’ of hem leert weg te rennen omdat jij hem wilt aanlijnen. Maak het vastpakken (en aanlijnen) dus altijd leuk.

Veel succes en trainingsplezier!

Hulp nodig bij het trainen van jouw hond? Neem dan vrijblijvend contact op via info@k9campus.nl

Geschreven door: Zoë, hondentrainster en eigenaresse K9 Campus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *